Thursday, December 22, 2016

Berbasikal di Taman Botani, Putrajaya

Salam semua,

Bila dah berkeluarga, ada anak-anak pastinya ketandusan idea nak bawa berjalan atau ke mana-mana. Lagi pulak zaman RM, kua je RM, kan? Budak-budak pulak memanglah kadang tak minta pun nak berjalan. Tapi kita ni sebagai parents faham dah, weekdays memang budak-budak pulun sekolah. Dah malam buat homework pulak. Cikgu pulak jenis bagi homework kaw-kaw masa weekdays. Kesian dorang, penat mental dan fizikal. Bila hujung minggu kena bagi juga diorang santai-santai kua, dapat lepaskan tekanan harian. Eh, budak-budak pun stress tau sekarang. Kalau boleh taknak dorang simpan stress tu sorang-sorang. Anak-anak saya belum pergi tuisyen, kalau tuisyen lagi? Kesiannn...

Sekali ternampaklah orang share gambar naik basikal kat Putrajaya. Best juga ni... Rate sewa pun murah je.. RM 4 sejam untuk 1 basikal. Masih di paras kemampuan. Punyalah excited bila dengar nak gi naik basikal. Keluar rumah pukul 3.30 petang ingatkan dah awal dah. Rupanya tu waktu dah lewat ye. Basikal hampir habis. Kekonon nak cycling ngan Aqilah dok kat carrier. Basikal jenis tu habis! Kecewanya. Sudahnya gilir-gilir je lah temankan anak-anak sambil lepaskan gian naik basikal. Selebihnya tengok gambar pulak ye..

excited!





merempan nak jugak naik basikal, tak padan pendek!




Namanya budak main je di mana-mana

Muzium ni tutup pulak, lama sehingga 2017 (bulan tak ingat)
Masa pergi tu, cuaca tak panas sangat. Sedang-sedang je. Tapi dia punya peluh tu, keluar macam air terjun. Nampak sangat lemak tepu banyak. Bagus aktiviti sihat macam ni. Kena selalu pergi. Budak-budak pun happy. Siap mintak nak pergi lagi minggu depannya.

Selain Taman Botani, banyak lagi taman-taman yang kita boleh sewa basikal. Yang saya tahu Taman Wetland dan Taman Botani, yang lain boleh cek di website Perbadanan Putrajaya. Boleh ronda-ronda sihat di Putrajaya gitu. Oklah, sekian saja coretan kali ni. Mood pulun entry 2016 sebab dah hujung tahun. Sempat ke?


Lotsa Lurve,
ShimaShafii


Friday, December 16, 2016

Kipas

Setiap yang datang pasti kembali.. Tamatlah riwayat kipas rumah kami, Cik Rubine :-(
Saat beliau pergi tanpa diduga.. Nak cari pengganti bukannya senang, modal pun besar! Kalau ikutkan, Rubine bagi 10 tahun warranty motor kipas. Tapi nak pergi HQ dia kat Manjalara.. Sayapun tak pernah pergi sana. Di Kepong nunnnn.. Kalau betul kipas ye free, kalau benda lain, nak kua lagi modal 2-3 ratus?? Sudahnya survey kat Lazada pun semua harga RM300+... Tu paling murah. Try cari remote baru pun tak berjaya. Kotlah problem remote kan. Gigih pergi Jalan Pasar, KL cari remote model Rubine. Sampai amik cuti..kau mampu?? Tapi best lah Jalan Pasar tu, segala mak nenek barang elektrik n elektronik ada jual. Saya rasa kalau zaman buat projek SPM dulu gi situ mau saya buat robot! Cakap je nak komponen apa, semua ada... Bestnya.. Berbalik kepada citer kipas tadi, sudahnya tunggu gaji baru beli pergi beli. Beli kat kedai main road depan Balai Polis Kajang. Harga payah beno ditawar. Beli KDK RM340 rasanya harga dia..(tak mampu nak ingat sebab lama dah..bahahahaha). Upah pasang kalau ngan cina kedai tu dia nak RM50. Encik suami kata tak payah. Contact sorang brother kat area umah kami, tanya baper upah pasang dia cakap RM 30. Deal! Dekat, senang, jimat. Mana jimat kau jimatkan jelah. Zaman RM ni woihhh!

Cik Rubine berjaya berkhidmat lebih dari 6 tahun
Alkisahnya, lepas setel pasang semua n guna KDK selama beberapa bulan, terpergilah pulak kedai elektrik area Pekan Kajang (depan Maybank). Tanya harga model yang sama KDK tu dia bagi harga serendah RM290! Murahnya... Jauh beza dengan yang kami beli. Tak aci betul! Tapi takdelah saya gigih tanya ada cop SIRIM ke tidak. Dah saja tanya, bukan nak beli. Highly recommended kedai tu, sebab boleh tawar menawar dengan mudah. Saya rasa apek tu dah habis bayar hutang kedai tu la... Murah sangat. :D

Tapi lupakanlah kisah sedih tu, harap Cik KDK mampu berbakti berpuluh tahun. ;-)
Lupa plak nak snap gamba Cik KDK.

Sekian kisah Cik Rubine n KDK :-)

Lotsa Lurve,
ShimaShafii

Friday, December 9, 2016

Kem Sekolah

2 September 2016 yang lalu, Arina terlibat dengan kem sekolah yang diadakan di Port Dickson. Sebenarnya tak berapa nak kem sangatpun, sebab diorang tidur di Prima Land Resort, Port Dickson. Mula-mula berat hati nak lepaskan, tapi lepas dapat surat 'cinta' dari dia dengan segala ayat manis dan rayuan, kami izinkan dia pergi. Antara ayat dia, "kakak janji kakak jaga diri kakak elok-elok" .. Ha gitu..

Mereka pergi menggunakan bas dan fasiliti Angkatan Tentera Malaysia. Lunch sponsored by ATM jugak. Untunglah nama sekolah korang ni Leftenan Adnan. Ada connection yang baik dengan pahlawan-pahlawan Malaysia. Selama 2 hari 1 malam di sana, habis juga kot Muzium dan tempat-tempat menarik yang mereka pergi. Selain dari itu, aktiviti mandi kolam jugak yang paling best. Hanya dapat beberapa gambar je hasil daripada perkongsian guru di group whatapps.

Nampak secoet gambar Arina
Nasi buluh



Total 3 buah bas