Thursday, December 22, 2016

Berbasikal di Taman Botani, Putrajaya

Salam semua,

Bila dah berkeluarga, ada anak-anak pastinya ketandusan idea nak bawa berjalan atau ke mana-mana. Lagi pulak zaman RM, kua je RM, kan? Budak-budak pulak memanglah kadang tak minta pun nak berjalan. Tapi kita ni sebagai parents faham dah, weekdays memang budak-budak pulun sekolah. Dah malam buat homework pulak. Cikgu pulak jenis bagi homework kaw-kaw masa weekdays. Kesian dorang, penat mental dan fizikal. Bila hujung minggu kena bagi juga diorang santai-santai kua, dapat lepaskan tekanan harian. Eh, budak-budak pun stress tau sekarang. Kalau boleh taknak dorang simpan stress tu sorang-sorang. Anak-anak saya belum pergi tuisyen, kalau tuisyen lagi? Kesiannn...

Sekali ternampaklah orang share gambar naik basikal kat Putrajaya. Best juga ni... Rate sewa pun murah je.. RM 4 sejam untuk 1 basikal. Masih di paras kemampuan. Punyalah excited bila dengar nak gi naik basikal. Keluar rumah pukul 3.30 petang ingatkan dah awal dah. Rupanya tu waktu dah lewat ye. Basikal hampir habis. Kekonon nak cycling ngan Aqilah dok kat carrier. Basikal jenis tu habis! Kecewanya. Sudahnya gilir-gilir je lah temankan anak-anak sambil lepaskan gian naik basikal. Selebihnya tengok gambar pulak ye..

excited!





merempan nak jugak naik basikal, tak padan pendek!




Namanya budak main je di mana-mana

Muzium ni tutup pulak, lama sehingga 2017 (bulan tak ingat)
Masa pergi tu, cuaca tak panas sangat. Sedang-sedang je. Tapi dia punya peluh tu, keluar macam air terjun. Nampak sangat lemak tepu banyak. Bagus aktiviti sihat macam ni. Kena selalu pergi. Budak-budak pun happy. Siap mintak nak pergi lagi minggu depannya.

Selain Taman Botani, banyak lagi taman-taman yang kita boleh sewa basikal. Yang saya tahu Taman Wetland dan Taman Botani, yang lain boleh cek di website Perbadanan Putrajaya. Boleh ronda-ronda sihat di Putrajaya gitu. Oklah, sekian saja coretan kali ni. Mood pulun entry 2016 sebab dah hujung tahun. Sempat ke?


Lotsa Lurve,
ShimaShafii


Friday, December 16, 2016

Kipas

Setiap yang datang pasti kembali.. Tamatlah riwayat kipas rumah kami, Cik Rubine :-(
Saat beliau pergi tanpa diduga.. Nak cari pengganti bukannya senang, modal pun besar! Kalau ikutkan, Rubine bagi 10 tahun warranty motor kipas. Tapi nak pergi HQ dia kat Manjalara.. Sayapun tak pernah pergi sana. Di Kepong nunnnn.. Kalau betul kipas ye free, kalau benda lain, nak kua lagi modal 2-3 ratus?? Sudahnya survey kat Lazada pun semua harga RM300+... Tu paling murah. Try cari remote baru pun tak berjaya. Kotlah problem remote kan. Gigih pergi Jalan Pasar, KL cari remote model Rubine. Sampai amik cuti..kau mampu?? Tapi best lah Jalan Pasar tu, segala mak nenek barang elektrik n elektronik ada jual. Saya rasa kalau zaman buat projek SPM dulu gi situ mau saya buat robot! Cakap je nak komponen apa, semua ada... Bestnya.. Berbalik kepada citer kipas tadi, sudahnya tunggu gaji baru beli pergi beli. Beli kat kedai main road depan Balai Polis Kajang. Harga payah beno ditawar. Beli KDK RM340 rasanya harga dia..(tak mampu nak ingat sebab lama dah..bahahahaha). Upah pasang kalau ngan cina kedai tu dia nak RM50. Encik suami kata tak payah. Contact sorang brother kat area umah kami, tanya baper upah pasang dia cakap RM 30. Deal! Dekat, senang, jimat. Mana jimat kau jimatkan jelah. Zaman RM ni woihhh!

Cik Rubine berjaya berkhidmat lebih dari 6 tahun
Alkisahnya, lepas setel pasang semua n guna KDK selama beberapa bulan, terpergilah pulak kedai elektrik area Pekan Kajang (depan Maybank). Tanya harga model yang sama KDK tu dia bagi harga serendah RM290! Murahnya... Jauh beza dengan yang kami beli. Tak aci betul! Tapi takdelah saya gigih tanya ada cop SIRIM ke tidak. Dah saja tanya, bukan nak beli. Highly recommended kedai tu, sebab boleh tawar menawar dengan mudah. Saya rasa apek tu dah habis bayar hutang kedai tu la... Murah sangat. :D

Tapi lupakanlah kisah sedih tu, harap Cik KDK mampu berbakti berpuluh tahun. ;-)
Lupa plak nak snap gamba Cik KDK.

Sekian kisah Cik Rubine n KDK :-)

Lotsa Lurve,
ShimaShafii

Friday, December 9, 2016

Kem Sekolah

2 September 2016 yang lalu, Arina terlibat dengan kem sekolah yang diadakan di Port Dickson. Sebenarnya tak berapa nak kem sangatpun, sebab diorang tidur di Prima Land Resort, Port Dickson. Mula-mula berat hati nak lepaskan, tapi lepas dapat surat 'cinta' dari dia dengan segala ayat manis dan rayuan, kami izinkan dia pergi. Antara ayat dia, "kakak janji kakak jaga diri kakak elok-elok" .. Ha gitu..

Mereka pergi menggunakan bas dan fasiliti Angkatan Tentera Malaysia. Lunch sponsored by ATM jugak. Untunglah nama sekolah korang ni Leftenan Adnan. Ada connection yang baik dengan pahlawan-pahlawan Malaysia. Selama 2 hari 1 malam di sana, habis juga kot Muzium dan tempat-tempat menarik yang mereka pergi. Selain dari itu, aktiviti mandi kolam jugak yang paling best. Hanya dapat beberapa gambar je hasil daripada perkongsian guru di group whatapps.

Nampak secoet gambar Arina
Nasi buluh



Total 3 buah bas

Friday, November 25, 2016

Pusara Abah

Lebih 9 bulan telah berlalu, kerap juga rasa pilu dan sayu menjelma bila terkenangkan arwah. :-(
Semoga arwah ditempatkan bersama para solihin... Alfatihah~

~menunaikan hasrat emak~

Wednesday, November 2, 2016

Cendol Bakar & Kak Sue

Asslamualaikum,
Nama Cendol Bakar & Kak Sue ni tak asing lagi. Gerai ni terletak di Bangi lama. Orang-orang yang biasa lalu jalan tu mesti tau tempat ni. En. Suami mengajak makan di sini di satu hari. Kitapun try ajelah. Macam-macam jenis cendol ada kat sini. Durian, pulut, jagung, kacang merah semua ada. Pilih je mana nak. Saya try laksa n cendol biasa. Sedap laksanya. Puas makan. Cendol juga sesedap rasa. Kenalah komen kan, dah buat entry ni. Walaupun seantero dunia dah merasainya. Hehe..


Bila post pasal ni terus rasa teringin. Haha..Dasar pencinta makanan. Menu lain banyak juga, tapi nasi rasanya ada nasi ayam je kot. Ke takde dah lupa plak. Cucur udangnya pun sedap.

OK, sekian.

Lotsa Lurve,
ShimaShafii

Aktiviti Random

Assalamualaikum,
Lama dah tak menulis, kita tulislah aktiviti lama secara random dengan gambar-gambar ya...

Meatball!!


Lupa nama apa, saya panggil taman PICC je



Kampungku sekarang macam kat obersi








Nampak sangat tak lalu nak menaipnyakan.. krikkkrikk..

Okay, jap lagi kita sambung entry lain.

Lotsa Lurve,
ShimaShafii

Monday, September 19, 2016

Demam Drama Korea

Assalamualaikum semua...

Lama sungguh daku tidak bersiaran di blog ini. Rindu juga kat blog ni. Tapi sekarang ni idea nak menulis tu sangat-sangat terhad. Mungkin faktor tengah demam tengok drama Korea. Patutlah kawan-kawan peminat tegar drama Korea pernah cakap, jangan mula nanti susah nak berhenti! Rupanya memang berhantu jugaklah citer Korea ni. Huhu!!

Kalau yang follow blog ni tentu tau saya pernah follow n suka tengok King 2 Hearts, lepas dari tu memang tidaklah tengok drama Korea. Pastu tengok plak Descendants of the Sun. Eh eh, best plak citer ni. Demam citer ni je makan 3-4 bulan kauuu! Memang giler penangan drama ni. Untuk sesiapa yang tak suka drama Korea, kalau layan pasti suka! Percayalah...

So, mula dari situ, si hero Song Joong Ki tu juga pernah berlakon drama Sungkyungkwan Scandal. Dia menang award sebagai pelakon tambahan. Tengok tu, gigih mak hencik gugel tahu! Tapi drama tu saya tak suka sangat, tengok sebab nak tengok si hero tu je.

Mulalah tengok siaran KBSW. Padahal sebelum ni haram tak tengok. Tengok Beautiful Mind, Master of Revenge, She Was Pretty, Shinning Inheritance, Pinocchio n banyak lagi yang saya tengok separuh jalan tapi agak kurang menarik dan budak-budak sangat..so yang begitu mak hencik tak suka hokayyy... Citer style-style penyiasatan ke, misteri ke, kerjaya ke.. yang penting citer orang dewasa la. Yang begitu ok. Hihi!

OKlah, saya stop sampai sini dulu pasal hobi baru ni. Sebab kot ada yang muntah pulak baca.. ;-P

Sekian,

Lotsa Lurve,
ShimaShafii

Wednesday, August 17, 2016

Ceritera Raya ~ Part III

Salam,

Sambungan lagi koleksi-koleksi gambar berhari-raya... Tahun ni tak sempat nak pergi jauh-jauh.. Raya yang dekat-dekat je. Kebetulan banyak open house yang dekat-dekat. Habis jauhpun Putrajaya je. Ada juga yang tak smepat pergi.

Raya di ofis juga biasa-biasa je. Macam tak semeriah tahun-tahun lepas. Pejabat YBMK bergabung dengan Pejabat YBTMK. Mungkin tu salah satu sebabnya. Kalau tak merasa juga 2 kali makin kambing gitu! Jamuan yang KKM anjur plak sikit bebeno makanannya. Topup sikit je, ke ada simpan ke lain tak tau la kan..

Jamuan Bahagian juga dah tiada, so terpaksalah kami handle jamuan Cawangan sahaja. Konsep potluck gitu. Berbagai cabaran kami hadapi demi menjayakan jamuan yang awesome ituuu tahuuu.. Tapi hasilnya memang best. Bos pun suka!

Oklah, tak larat nak karang ayat dah.
Jomlah layan gambar lagi..


Rumah Tim di Putrajaya

Rumah Fiza di Sg Sekamat

Rumah Eda di Sg Kantan


K. Saleha, anak dia kawen

Jamuan raya KKM

Gigih pinjam lemang kat ofis orang

Wajah-wajah yang menjayakan kenduri haritu

Itu saja cerita penutup raya kali ni. Tahun depan jumpa lagi ye citer raya. Hihi..

Lotsa Lurve,
ShimaShafii

Swimming Pool @ Pusat Kejiranan Presint 11, Putrajaya

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera,

Nak cerita kisah lama, lama sesangat sebab rasa macam tak payah nak cerita kat sini. Tapi kejadian semalam tu membuat ahkak rasa kena tulis jugak. Kejadian apa? Kejadian anak setting tab sampai habis semua hilang dalam benda tu! Takda banyak benda, cuma ada sekali kami pergi Zoo Negara, gambar-gambar semua dok dalam tu, video, tosah cakaplah, memang banyak dan tak pernah transfer ke PC pun. Huwaaaa....sayangnya.. Dalam FB pun takde langsung gambar-gambar tu. Senang cakap langsung takde backup. Anak..lahai anak! Dah rasa macam nak kunyah-kunyah je mereka!

Berbalik pada cerita asal, saya ni memang malas sangat nak bawa dorang ke pool. Malas nak mengesahkan kain baju basah tu. Bau air pool kan kuat bau klorin. Kena bilas lebih, pastu baju akan jadi rosak. Tapi baju proper OK je, ni sebab pakai baju biasa. KIHKIHKIH.. Oleh kerana bebudak ni merempan-rempan nak ikut lawatan yang sekolah anjurankan, sebagai ganti, mama ayah dorang setuju la bawa ke pool ni. Saya kurang berkenan anak-anak ikut lawatan sekolah. Sebab caj yang sekolah kenakan langsung tak masuk akal! Melawat tempat-tempat free atau tiket murah, tapi caj sampai 60 hengget! OMG, makpak dorang kerja cop duit ke hape? Kalau sorang mungkin tak kisah, kalau 2..3..4..? Haru weh!

Nak menjayakan budak-budak ni ke pool pun bukan mudah. Mula-mula pergi hari Sabtu petang, Sekali sampai, hujan lebat sekali pakej ribut petir! Frustlah budak-budak tu. Tunggu jugak sampai pukul 6 lebih, tapi takda tanda hujan nak sidang. Dan masa tu memang musim hujan petang bawa ke tengah malam. Balik jela. Kesian punya pasal, pagi Ahad bawakan sekali lagi. Alahamdulillah cuaca ok. Gembiralah mereka duduk dalam tu sampai takmo keluar. Sikecik Qila, tak padan kecik nak berdiri sendiri taknak dipegang dok dalam tu ye.... Berlagak sangat kau nak! Siap menangis-nangis taknak balik. Pening mak nak...lenkali tunggu kau besar dah berakal la baru pegi lagi jawabnya.

kejadian hari Sabtu


Boring dah hujan belum sidang


Barulah gembira

Nampak tu objek pendek tu
Pool kat sini bestlah, suasana hotel sikit. Pastu dorang asingkan tempat budak-budak, tempat baby-baby n tempat dewasa. Best dia sampai kami orang last kua dari situ okeh! Kesabaran jelah...


** Gambar selingan, masa mandi di Bandar Pelangi Semenyih**


Anak-anakku hilang ntah kemana

Lebih best kat Putrajaya... untunglah orang Putrajaya..hihi

Sekian dulu citer pool..

Lotsa Lurve,
ShimaShafii