Thursday, December 31, 2015

Raya di ofis

Ini adalah entry kedua lemau untuk ditulis. Juara ialah entry raya. Orang dah tempah baju raya tahun depan, aku baru nak menulis cerita raya. Nampak sangat buat-buat sibuk kan? PANGG...

Malas nak cerita panjang lebar. Just nak share momen-momen beraya di ofis anjuran dari pejabat-pejabat yang menjemput kami. Ala-ala open ofis gitu!

Ni jamuan raya Pej. Timbalan Menteri. Ada kambing bakar yang sangat sedap. Apsal ntah upload gamba pejam mata nih.hadoi!

Ni jamuan raya Pej. Menteri Kesihatan. Semua sedap seperti biasa, paling win laksa sarawak

Ni jamuan raya KKM.
Ni ofismate pnya open house di Semenyih
Ni makan-makan raya ofimate kami yang dah pencen. sedap giler asam pedas melaka dia
Jumpa pulak gamba ngan YBMK ni.

Tak jumpa pulak gamba jamuan raya Bahagian saya. Banyak juga rasanya berposing haritu. Zaman terlalu canggih, gambar sendiri dah tak reti nak manage.Huhu..

Oklah, jangan dicerca entry ni baru nak buat ye. :D

Lotsa Lurve,
ShimaShafii

Abah.. ~ Part II

Sambungan...

28.12.2015 (Isnin) - Alhamdulillah abah makin ok. Dr. dah bagi pam baru dah. Nampak lagi canggih tu... Abah pun takde dah semput-semput malam n pagi tadi. Tapi abah masih berada di Zon Kritikal lagi.

29.12.2015 (Selasa) - Abah telah dipindahkan ke katil Kelas Tiga. Keadaan makin ok, tiada lagi drip air, cuma bantuan oksigen tiub halus tu je. Sesekali diberi neb. Abah cakap dorang nak hantar ke katil Kelas Dua (aircond) tapi abah taknak. Mungkin abah risau kot jadi macam kes ituari. Saya ikutkan aje. Asal abah cepat sembuh sudah.

30.12.2015 (Rabu) - Terima call dari hospital yang abah boleh discaj petang tu. Alhamdulillah ya Allah....terima kasih... Memang happy sangat-sangat. Sampai je kat hospital nampak la abah pun happy sebab boleh discaj dah. Cuma abah tak boleh nak bergerak laju-laju. Berjalan pun tak berapa larat sebab dah dok atas katil je 15 hari. Balik rumah pun, abah semput juga bila bergerak. Jadi, memang abah tak boleh lasak seperti biasa. Harap-harap lepas ni abah makin ok...

DI SINI kisah abah sebelumnya..

Semoga abah sihat-sihat selalu...harap sangat lepas ni tak warded lagi (walau agak mustahil).
SOBSOBSOB


Lotsa Lurve,
ShimaShafii



Wednesday, December 30, 2015

Nur Arina is 9!


Sempena menyambut ulang tahun kelahiran ke-9 Arina, saya beria mengajak en suami datang jugak ke Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh. 9 tahun dulu namanya cuma Hospital Ipoh je. Kenangan mengandungkan Arina 40 minggu 9 hari, punyalah lama nak tunggu dia keluar sendiri, tapi takmau keluar-keluar. AHAHAHA.... Sudahnya serah diri je kat hospital. Pagi sempat makan lemang sempena raya haji. Patutlah budak ni suka lemang! KIHKIHKIH... Lepas makan lemang baru jumpa jalan keluar agaknya!

Doa mama, semoga kakak diberi kesihatan yang baik, menjadi anak yang solehah, dikurniakan iman dan beramal soleh, menjadi anak yang berjaya di dunia dan akhirat nnnnnnnnnn cepat-cepat slim! :D :D :D


Kitorang sayanggggggg kakak ketat-ketat!

Lotsa Lurve,
ShimaShafii

Tuesday, December 29, 2015

Dubuyo, IOI City Mall

Dubuyo merupakan restoran makanan jepun yang agak terkenal jugalah di Malaysia ni. Selalu nampak rakan-rakan alam maya check in di situ. Hari jumaat minggu bila ntah, saya ngan opismate Jannah ke IOI City Mall, Jannah ajak try Dubuyo ni. Dia kata ok sedap jugak (dia penah try).

Bila dah duduk, carila menu yang dia penah makan tu dan masa tu cuma RM15+ je harganya. Masalahnya kitorang tak jumpa menu tu! Ah sudah! Nak bangun terasa malu dah (OK ni tak kelakar). Ayoyo... Setelah habis menelaah, kitorang decide amik je set of 2 berharga RM56++. Agak pitam jugaklah harganya dikala hujung bulan. Tapi bila sampai menu tu, rupanya memang kenyang sangat-sangat makan. Kalau makan bertiga atau berempat pun boleh. Just tambah nasi je.

Untuk tekak saya, boleh diterima makanan korea ni. Tak pelik sangat-sangat, tapi ada kelainan dan perbezaan. OK, sedap.. cuma saya tak pensayur..jadi rugi kalau set tu banyak sayur asin tu. Tapi sayur tu sedap tau. Saya je bukan penggemar sayur tu. Hehe..

Yang atas tu set kitorang amik

Sayur asin..apa ntah nama

Sedap, pilih beef

Sedap jugak

Anak Jannah, Adra Hafiyya

Untuk Dubuyo, saya bagi 4.5 senduk!!

Lotsa Lurve,
ShimaShafii

Monday, December 28, 2015

Black Canyon, Alamanda, Putrajaya

Haritu, encik suami mengajak kami sekeluarga dinner di Black Canyon, Alamanda, Putrajaya. First time try makan di situ. Konsep makanan Thai je. Sebelum ni tengok dari Food Court Rasa tu je, ramai juga orang makan di situ. Masuk je dalam tu, terpinga-pinga jugaklah, nak order apa. Almaklum, tak pernah try kan.

Seteleh puas menelaah menu, saya pun order set untuk 4-5 orang berharga RM41.90. Dalam tu ada nasi putih beras thai 4, chicken cashew nut, kerabu suhun, sayur campur dan sup seaweed (sup boleh pilih samada tomyam dan sejenis lagi lupa plak). Mak saya order pasta apa ntah lupa dah. Total semua RM80++.
Sangat puas hati! Anak-anak suka, makpakpun mestilah happy!



Kecah betul meja

BUdak ni sibuk nak makan daun pudina hiasan air tu..HAHA. Tak sedap!!

Chic Cashew Nut, fav bebudak.

Ni lah keje budak berdua ni! Sukalah tu dapat paw eskrem



Tak sampai sebulan repeate semula makan kat sini. Arina yang mengajak, teringin bebeno ayam 'kicap'. HAHA...

Saya highly recommended tempat ni! 5 sudu untuk Black Canyon, Alamanda, Putrajaya.

Lotsa Lurve,
ShimaShafii

10th Anniversary


Alhamdulillah... dah 10 tahun usia perkahwinan kami.
Tahun ni tak rasa pape pun.. Agaknya sebab dah bz sangat kot kat hospital...
Sempat berdinner je dengan bebudak ni di Black Canyon Alamanda.
Arina yang request nak ke situ.
10 tahun, 4 orang khalifah yang diamanahkan olehNya.
Moga ikatan ini kekal ke Jannah..insyaAllah.. Aminn..


Lotsa Lurve,
ShimaShafii

Abah...

Assalamualaikum..
Abah saya sakit... :-(

12.12.2015 (Sabtu) - Abah call malam tu, dia beritahu dia semput lagi. Kali ni agak teruk katanya.

13.12.2015 (Ahad)  - Kami sampai kampung malam. Nampak abah memang semput... Bila ajak pergi Hospital Kampar dia tak nak. Dia kata nanti lama menunggu. Yang itu memang betul sangat-sangat. Patient tak ramai pun, tapi lama giler tunggu.. Tak pahammmm...

14.12.2015 (Isnin)   -  Bawa abah amik neb di KK Kampar. Amik darah, semua ok. Oklah sekejap abah. Tapi menjelang petang dia semput semula. So petang tu juga bawa abah balik Kajang.

15.12.2015 (Selasa) - Dalam pukul 8.00 malam saya dan suami hantar abah ke Hospital Serdang. Terus masuk Zon Merah. Abah diberi neb..lagi, lagi, lagi dan lagi, dan lagi. Tak terkira, disamping ubat juga. Saya balik ke rumah pukul 4 pagi. Masa tu, Dr dah beritahu yang paru-paru abah sangat tak ok, perlu dimasukkan tiub (seperti dulu), kandungan oksigen sedikit manakala karbon dioksida sangat banyak terkumpul dalam badan dan terdapat jangkitan kuman pada paru-paru. Abah beria-ia taknak masuk tiub. Dah puas pujuk.

16.12.2015 (Rabu) - Pukul 8.30 pagi sampai di hospital, abah masih di Zon Merah, Jabatan Kecemasan. Dr cakap masih belum dapat katil kosong di wad lagi. Keadaan abah terkawal, tapi dia tak tidur semalaman. Mungkin nervous kottt. Malam tu, kitorang datang bawa emak sekali. Abah tetap macam tu, diberi neb sentiasa...

17.12.2015 (Khamis) - Pagi sampai di Emergency, rupanya abah telah dipindahkan ke Wad 7C. Wad yang sama seperti dulu, Zon Kritikal yang sama, cuma katil je berbeza. Abah kata, pukul 10 malam semalam ditransfer ke wad atas. Abah menggunakan alat Bipap, dan sesekali diberi neb. Malam bawa mak datang jenguk abah. Abah nampak makin ok. Batuk pun kurang, kahak pun kurang. Alhamdulillah..

18.12.2015 (Jumaat) - Saya datang melawat tengah hari. Abah nampak berselera makan. Subuh tu je abah cakap dia semput. Malam semalam tidur lena katanya. Dr. cakap, paru-paru abah teruk...kena sentiasa diberi bipap dan neb, ada jangkitan paru-paru juga. Malam bawa mak melawat lagi. Abah mengadu asik diambil darah je..cucuk je.. Abah abah..

19.12.2015 (Sabtu) - Seharian kami sekeluarga di hospital. Haru - biru jugaklah dengan budak berempat ni.. Abah nampak makin ok. Tapi masih dipakaikan alat Bipap. Sesekali masih diberi neb. Antibiotik juga masih diberikan.

20.12.2015 (Ahad) - Seharian lagi kami di hospital. Abah dah tak perlu guna Bipap lagi. Cuma guna tiub kecil je bekalan oksigen. Alhamdulillah.. Maktam dan K ada datang melawat. Harap-harap abah cepat sihat..

21.12.2015 (Isnin) - Keadaan OK je pagi tu. Malam seperti biasa, bawa mak datang melawat. Rupanya mereka pindahkan katil abah ke Kelas Ketiga. Tepi tingkap pula. Memang panas membahang di situ. Saya request 2nd Class atau tempat yang ok sikit dari situ. Tapi mak pula risau jikalau nurse tak pantau keadaan abah kalau tukar ke tempat lain. Hmmm..

22.12.2015 (Selasa) - Datang jenguk abah petang. Abah mengadu dia batuk-batuk di situ. Yelah, memang panas membahang kat situ. Saya yang datang sekejap pun rasa nak migrain, apatah lagi orang yang memang duduk di situ. Abah masih menggunakan tiub kecil tu lagi. Saya request sekali lagi tempat yang ok sikit. Alhamdulillah, dapat tukar malam tu juga.

23.12.2015 (Rabu) - Abah cuma semput sekejap-sekejap je. Nampak abah makin ok sangat.

24.12.2015 (Khamis) - Cuti umum sempena Maulid Nabi. Naik je Wad 7C, terkejut abah dah dipindahkan ke Wad 8C. Nurse cakap abah dah ok, tu sebab ditransfer ke atas. Naik Wad 8C, abah cakap dia semput sejak semalam, yakni selepas dipindahkan ke atas. Memang nampak dada dan badan berombak kencang. Nurse cakap neb dah off. Tapi saya request lagi. Dr. kata, abah kena dipindahkan semula ke 7C. Hmm... geram juga masa tu. Tapi saya cuba minta hold dulu tengok sampai esok. :-(

25.12.2015 (Jumaat) - Abah telah ditransfer ke Wad 7C (Zon Kritikal) semula. Guna Bipap semula. Abah dipuasakan. kesian sangat masa ni. Dr. cakap, abah memang nampak ok, tapi paru-paru dia sangat tak ok. Abah mengadu lapar. Asek cakap dia kena operation je... Tak tahulah kenapa, dia dok ulang-ulang ayat tu je. Padahal, Dr dah jelaskan, cuma guna Bipap je, jika worse, barulah mereka akan masukkan tiub. Malam tu, mak temankan abah di hospital. Risau kalau-kalau semput lagi.

26.12.2015 (Sabtu) - Abah masih menggunakan Bipap, diberi neb sesekali. Dah boleh makan dah. Harap sangat abah cepat sembuh.

27.12.2015 (Ahad) - Alhamdulillah abah tak perlu guna Bipap lagi. Guna tiub halus tu je. Bacaan spO2 makin ok. Lega sikit hati. 4 hari duduk berpankun di hospital. Kesian anak-anak..

Moga abah cepat-cepat pulih kembali. 
Doakan ye kawan-kawan.

Lotsa Lurve,
ShimaShafii

Friday, December 11, 2015

December



Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Cepatnya masa berlalu, sedar tak sedar dah masuk Disember. Hampir masuk minggu ke 3 bulan Disember. Azam tahun baru dah tercapai? Kena kira-kira balik ni.. :D Kalau belum cukup, carry forward lah azam tu ke tahun 2016 ye. Haha... Lately tak sempat sangat nak update blog. Kerja menimbun + banyak sangat urusan + mood pun ke laut. Tahun ni ada beberapalagi entry belum lagi sempat buat.

1. Raya
2. Farewell
3. Lost World of Tambun

Doakanlah saya diberi kerajinan itu ye. KIKIKI..

Sekian,

Lotsa Lurve,
ShimaShafii


Wednesday, November 25, 2015

Pencapaian Sekolah - Part II

Di Sekolah Rendah Agama, cuma Arisha sahaja yang mendapat tempat kedua di dalam kelasnya dan Anugerah matapelajaran terbaik Akhlak. Arina tidak memperolehi anugerah tapi masih lagi dalam kategori Mumtaz. Alhamdulillah..






Alhamdulillah..moga kejayaan berterusan dunia dan akhirat.

Lotsa Lurve,
ShimaShafii

Pencapaian Sekolah

Cuti sekolah dah bermula. Jadi, sudah masanya mak mengarang pencapaian anak-anak di sekolah. Ada orang cakap, tak perlulah tulis atau share di laman sosial tentang kejayaan anak-anak. Kata mereka, perjalanan masih jauh, banyak lagi onak dan duri. Juga, mereka kata, nanti orang lain bersedih sebab anak mereka tak seperti itu. Ya, itu pendapat mereka. Bagi saya, pendapat saya, memang betul...perjalanan masih jauh..banyak lagi onak dan duri terpaksa ditempuhi. Tapi, awal mana sekalipun, kalau tanpa usaha takkan berjaya juga. Kejayaan takkan datang bergolek tanpa usaha. Setelah mereka berusaha untuk kejayaan, adakah mereka tak layak diiktiraf dan dibanggakan?? Mereka LAYAK! Mereka juga patut direward walau dengan sebatang aiskrim. Mereka juga perlu tahu kejayaan itu didambakan oleh ibubapa. Kemudian, kenalah positifkan diri... kalau kita positif positif lah dapat. Kalau kita negatif, negatif lah dapat. Jangan pandang bila orang share sana-sini konon nak menunjuk, konon nanti ada pihak akan bersedih. Jadikan itu sebagai pembakar semangat orang lain untuk berusaha di masa akan datang. Bukan sebaliknya. Nasiblah jika ada pihak yang terasa. Harap anda lebih terbuka dan positif. Panjang pulak saya membebel hari ni..Haha.. Saya share beberapa gambar untuk tujuan membakar semangat orang lain, untuk sama-sama berusaha agar anak-anak kita berjaya.

Ni pertandingan mewarna yang Arisha sertai, lupa dah tempat keberapa, Arina pun menang juga..tak ingat tempat keberapa


hadiah matapelajaran terbaik Arina, BI

Tempat Kedua - Arisha

Tempat Kedua - Arina

Siap ada photo booth youu
Ardini cakap, nanti dia sekolah nak dapat hadiah banyak. HEHE

Selfie!!

Saya sambung lagi entry ni kemudian..panjang sangat pulak :-P

Lotsa Lurve,
ShimaShafii

Aqilah is 20 months yo

Ratu tangis, Aqilah genap berusia 20 bulan sudah. Sekarang dia makin kurang makan. Sangat-sangat memilih dan ikut mood dia je nak makan ke tak. Memang boleh bergaduh lah kalau suap dia makan. Huh! Sejak umur 19 bulan Aqilah dah boleh terima susu formula. Jadinya sekarang memang dia dia campur susu. EBM dapat 1-2 botol je sehari, selebihnya, 2-3 botol lagi EBM. Dia sangat kuat menyusu!

Sekarang makin petah bercakap dan cepat belajar perkataan baru. Sekali ajar pun dia boleh ikut. Lain sangat dari kakak-kakak yang lain. Dah suka main sendiri...main dengan kakak termasuklah suka bergaduh dengan kakak! HAHA...Ohya, walau tak makan sangat berat bertambah jugak, sekarang 9.8kg.

hakmu hakku, hakku hakku jua

fav pyjamas; robacar poli
Dah besar kan dia? Cepatnya masa berlalu... Dan hakak terasa rindu bau newbornnnn...

Lotsa Lurve,
ShimaShafii

Thursday, November 5, 2015

Satay Perantau Hill



Saya, sejak bermastautin di Kajang ni selalu dah makan satay Hj Samuri dan Satay Willy. Masing-masing ada kelebihan, ada kekurangan. Restoran Perantau ni dekat je dengan rumah saya. Suatu petang, saya dan suami mengeteh di Perantau. Tengok dalam buku menu ada jual satay dah sekarang. Saya la yang baru tahu, dah lama kot dia jual satay tu...Ekekeke..

Saya order 10 cucuk je. Dah nama pun mengeteh aka minum petang. Berdua pulak tu. Sikit je sudahhh... Itu pun dah cukup membuntatkan laki bini makan. Muahahaha..

Satay ayam, sedap dan terasa bahan perapan. Satay daging, sangat lembut, moist dengan perapan. Puas hati bab satay. Kalau nak compare, Satay HJ Samuri agak kering, Willy terlalu moist, tapi Perantau ni sedang-sedang aje. Cuma, kuahnya agak mendukacitakan. Terlalu cair, kurang kacang dan kacangnya terlalu halus. So masa bayar, saya komen pasal tu pada cashier. Harap lepas ni ada improvement. Jadi kepada anda yang ingin mencuba, redha je lah kalau kuah kacangnya masih begitu. HAHA

Lotsa Lurve,
ShimaShafii

Tuesday, November 3, 2015

Milkbooster

Salam semua,

Saya nak share pasal milkbooster masa saya ketandusan idea mencari makanan dan supplement apa yang boleh banyakkan BM. Pernah saya tulis di sini yang BM untuk Aqilah dah tiada stok langsung. Masa tu Qila umur setahun empat bulan kot.. Selama ini apa yang menjadi milk booster saya semua tidak membantu. Mungkin semuanya dah immune dengan badan. Masa tu jenuh tanya orang, tiba-tiba teringat nak tanya isteri sepupu suami saya. Dia berjaya bagi full BM untuk anak-anak dia walaupun bekerja. Dia suruh saya amalkan teh kurma merah dan longan. Masa tu jenuh jugaklah menggugel sana-sini cemana ke rupanya. Sekali di Tesco, ada jual rupanya! Wahhh rezeki sungguh! Terus beli. Kepada sesiapa yang nak cuba, boleh cari jenama Super seperti gambar di bawah:


Alhamdulillah. lepas sekali minum je terus nampak kesan. Banyak sikitlah dari yang sebelum ni. Bagus teh ni, tapi agak panas...make sure dah minum kena minum air kosong banyak. Tapi sekarang, teh ni pun dah immune dengan saya. Jadi, hasilnya macam biasa sahaja. Walau apapun, bersyukur atas rezeki yang diperolehi.

Terima kasih kerana membaca/ skodeng.

Lotsa Lurve,
ShimaShafii

Monday, November 2, 2015

Pelancaran Program Generasiku Sayang

Kredit : Harian Metro
29 Oktober 2015 adalah hari perlancaran Program Generasiku Sayang. Program ini diadakan bertujuan untuk membantu remaja hamil tanpa nikah dengan menyediakan perlindungan, penjagaan semasa hamil dan bimbingan sebagai langkah pemulihan awal supaya dapat meneruskan kehidupan yang lebih baik dari segi fizikal, mental, sosial dan spiritual.

Program ini juga diadakan untuk mendapatkan sokongan dan komitmen agensi kerajaan dan bukan kerajaan dalam menangani isu kehamilan remaja secara menyeluruh dan berkesan melalui pendekatan Strategi Lautan Biru (NBOS) khususnya peranan kerajaan negeri di peringkat pelaksana. Aspek yang perlu diberi penekanan selain kesihatan adalah kesinambungan pendidikan, kemahiran hidup, sokongan sosial, ekonomi dan agama untuk memperkasakan remaja ke arah masa hadapan yang lebih cerah.

Maklumat penuh, anda boleh layari DI SINI.

*****

Di hari kejadian, bersemangat jugalah kitorang menunggu di lobi lif, nak tengok DYMM Raja Zarith Sofiah secara dekat. Tapi dapat tengok dari belakang je. Haha... gelak sendiri. Kurus je orangnya. Orang Perak memang kurus-kurus kottt...(Silalah pahamkan ayat ni..muahahahaa).

Jadilah..nampak juga.

OK, Sekian dulu..

Lotsa Lurve,
ShimaShafii

 

IKEA ~ Kami Di sini

Hujung minggu yang dingin, petang hingga lewat malam asik hujan je. Dah masuk musim tengkujuh. Aktiviti pun terhad (cehhhh selama ni macam banyak sangat aktiviti di luar ye). HAHA.. Dah lama ngidam karipap IKEA... sekali bila cadangan nak pergi disetujui, wah gumbiranya makkkkk!

Pergi pun dah lambat, pukul 1 baru masuk parking IKEA. Menjenuh gak, lepas 15 minit baru dapat parking. Makbul gak doa orang-orang beriman ni. KUIKUIKUI! Betul apa, parking dapat tak lama sangat dan dekat je ngan eskulator IKEA, bukan IPC.

Naik je atas, terus ke food court, pekena meatball pasta, tapi tak sedap. Penyesalan tak order meatball saje. Hukhukhuk.. Orang sebelah berbunyi krikkkrukkkkrikk jugaklah sebab tak puas hati. Usah kata dia akupun sama! HAHA... Nasib baik chicken wing ada, barulah rasa WIN sikit. Gambar makan tak ada ye, sebab melambak orang share, jadi tak payahla saya bertungkus lumus dengan HP dengan anak-anak nak terkam makanan lagi ye. Korang enjoy je kat google image. KEKEKE..

Saya share gambar dalam IKEA je.. 


Tengah berlakon.HIHI

Pon sama


Sempat 2X ngarok jugaklah makcik ni

Suka berkawan...
Tak membeli sangatpun, tapi banyak jugaklah offer.
Dok tengok je apa yang dihajati...muahaha..
Yang penting hajat nak beli karipap tu makbul, cuma nak beli walnut kek je tak tercapai sebab harganya mahal, cam tak berbaloi. Kunyah jela walnut tu lagi berbaloi. Hehe... Nak tapau bekas pulak lupa bawak...adoiyaiii.. Lenkali le jawabnya.

Papepun, terima kasih En suami...bawakan kitorang ke sini..
2 tahun katanya tak pergi.

Lotsa Lurve,
ShimaShafii

Friday, October 30, 2015

Cik Maroon Si Kusyen

Projek lebih dari setengah tahun. Cik Maroon Si Kusyen. Jadi juga akhirnya. Hikhikhik.


Walaupun ada part yang kurang sempurna, tapi hati berbunga jugaklah bila anak-anak berebut nak kusyen ni. HAHA.. Dorang memang gitu, bagi apapun nak rebut. Perempuan sungguh!

Lepas ni terus rasa nak buat alas meja. Ha tu tak tau lah berapa tahun baru siap. AGAGAGA...

Lotsa Lurve,
ShimaShafii