Monday, October 31, 2011

Lirik Lagu Bila Cinta OST Lagenda Budak Setan

Bila cinta kini
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu

Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkanku

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku memilih
Cinta yang fana

Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Uuu…
Dalam harapan


* Hari ni mood saya sangat jiwang. Sangat-sangat okeh!


Thursday, October 27, 2011

Safi Rania Gold


Baru-baru ni sembang-sembang dengan budak opis, pasal produk kecantikan. Saje sembang-sembang. Sebab aku kan dah lama guna Safi Timun yang hijau tu, tapi kulit cuma dapat cerah je. Tapi jeragat tak mau hilang-hilang. So dia kata, try Safi Rania. Adik dia guna, kulit jadi cantik..gebu, halus dan tak berjeragat.

Balik Batu Pahat baru ni baru berpeluang beli. Tapi tak beli complete set pun..beli krim kecantikan je, harganya cuma RM10.50. Pastu gi econsave malam tadi en. hubby beria suruh beli complete set, tapi disebabkan tak cukup complete setnya maka aku hanya mengepow beliau pencuci muka dan pelembap malam. Harganya RM13.90 dan RM24.90 masing-masing. Harapnya kurangla jeragatku nanti.. Huuhu...

Lenkali aku nak beli serum dan penyegar plak..muahahah.. Lenkali tu bulan depan la kot. Takpun tunggu bonus. Muahahaha...

Nur Arisha is 3!




Monday, October 17, 2011

Seharian di Pusat Sains Negara

Last 2 weeks ago, kebetulan sepupuku La n suaminya Saiful datang ke rumah. Sajer berjalan katanya. So ari Jumaat malam tu dorang sampai, tidur semalam. Hari Sabtu dorang ajak ke Pusat Sains Negara. Penah gak hubby ajak ke sana sebelum ni. tapi aku je tak bape nak sebab dulu penah gi sana masa tahun 1997, dan masa tu aku rasa kalau budak sekolah pegi okla.. Ni anak-anak baru je umur 5 tahun kebawah..so nanti berat plak kepala budak tu nak memikir bab-bab kimia n fizik ni.. ekekek..

Dipendekkan cerita, maka pagi tu lebih kurang pukul 10 pagi kami gerak ke sana. Rupanya banyak dah perubahan kat dalam tu. Seingat aku la..yang masih kekal cuma Akuarium tu je, ngan reka bentuk bangunan of course la kan..Hahaha.. Tiket masuk cuma RM3 seorang dewasa manakala kalau rasa teringin tengok pameran Dino's Alive bolehla membayar cuma RM8 seorang dewasa, kanak-kanak bawah 6 tahun FREE aje. Atas 6 tahun tak pasti plak sebab bukan aku yang membayar. Ekekeke.. So, jom layan gamba-gamba kat sana ;-)

Arina...kat akuarium si Anaqah plak payah sangat nak amik gamba

Masa ni Arina main ok..dia baling bola tu ke mulut dolphine tu. Sekali ada budak cina datang 2 beradik, masuk dalam tu dengan selambernye n suapkan dolphine tu bola. Ish..ish..memang terbukti sungguh anak cina tu bodoh dari budak melayu. Ni bukanlah nak puji anak aku pandai. Tapi at least anak aku tau la main tu camne, n cara dia berfikir untuk masukkan bola ke dalam mulut dolphine tu tidak menggunakan jalan singkat dan senang. Betul tak?

Ardini baru bangun tidur..excited sungguh dia tengok tempat ni

Tengah main ..pusing-pusing, nampak minat. Tapi set yang aku beli kat Jalan TAR tu ntah kemana pegi. Tu mujur set Jalan TAR, kalau LEGO? Tak nangis maknye?

Ni baby yang amat minat sekali ngan menan ni

Kerjasama memang out..Huh

B nak kena ngap ngan dino..hehehe

Masa nak balik sempat lagi singgah tengok tayangan 3D ..sampai kena serangan lebah la sepupu aku tu..Hehehe.. Pastu nampak pool..apa lagi terjunla budak-budak tu. Mujur ada bawa baju spare.. Gerak balik lebih kurang pukul 5.30 petang.



Thursday, October 13, 2011

Langkah Mudah Meningkatkan Berat Badan Si Kecil

Selama ini banyak yang beranggapan bayi kurus berarti kekurangan gizi atau mengidap penyakit tertentu. Belum tentu lho... Penyebabya bisa bermacam-macam.

”Kalau anakmu kurus terus, sebaiknya periksakan ke dokter. Siapa tau si kecil ada penyakit tertentu.” Nasihat seperti ini sering kita dengar dari teman atau kerabat jika si kecil terlihat kurus. Mendengar kata-kata tersebut, tentu saja ibu menjadi cemas. Padahal untuk menentukan kurus atau tidaknya bayi, tidak hanya dilihat dari penampilannya saja. Cara yang mudah dan tepat adalah dengan mengukur dan membandingkan antara berat dan tinggi badannya.

Beberapa sebab bayi kurus:

  1. Asupan nutrisi yang kurang seimbang, di mana ibu kurang cermat memberi nutrisi yang tepat untuk bayi.
  2. Memasuki usia 6 bulan bayi sudah lebih banyak bergerak atau beraktivitas dan pertumbuhannya mengarah ke pertinggian badan.
  3. Bayi menderita sakit, misalnya gannguan pencernaan atau penyerapan makanan dan diare sehingga nafsu makan berkurang dan berat badannya menjadi turun.

Dalam kondisi seperti ini, ibu tidak perlu cemas, karena ada langkah mudah untuk mengatasinya yaitu dengan memberikan nutrisi yang tepat dan seimbang sesuai perkembangan si kecil, antara lain pemberian karbohidrat, protein, lemak, kalori, vitamin dan mineral.

Jika berbagai upaya telah dilakukan tetapi si kecil tetap kurus, berarti ada masalah utama yang tidak teratasi. Oleh karena itu, mencari penyebabya menjadi sangat penting dan sebaiknya dikonsultasikan ke dokter agar dapat dilakukan tindakan yang tepat.

Untuk ukuran normal, ukuran bayi baru lahir harus mencapai 2.500 gr, tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil. Nah, pertambahan berat badan bayi bisa dilihat per triwulan. Pada triwulan pertama, kenaikan berat badan bayi berkisar 150-200 gr/minggu, triwulan kedua kenaikannya 500-600 gr/bulan, triwulan ketiga kenaikannya 350-450 gr/bulan dan triwulan keempat sekitar 250-350 gr/bulan.

Penambahan berat badan bayi pada triwulan pertama lebih cepat dibandingkan triwulan selanjutnya. Acuan untuk melihat normal tidaknya berat badan bayi adalah pada saat usianya mencapai 6 bulan dan 1 tahun. Di usia 6 bulan, berat badan bayi harus mencapai 2x lipat berat lahir dan menjadi 3x lipat pada usia 1 tahun. Jika berat badan bayi kurang dari itu, berarti berat badannya disebut rendah atau termasuk bayi kurus.

Standart Tinggi dan Berat Badan Balita

Usia & Jenis Kelamin Tinggi (cm) Berat (kg)

Laki-laki
3 bulan 61.1 6.0
6 bulan 67.8 7.8
9 bulan 72.3 9.2
12 bulan 76.1 10.2
18 bulan 82.4 11.5
24 bulan 87.6 12.6
30 bulan 92.3 13.7
36 bulan 96.5 14.7

Perempuan
3 bulan 58.5 5.4
6 bulan 65.9 7.2
9 bulan 70.4 8.6
12 bulan 74.7 9.5
18 bulan 80.9 10.8
24 bulan 86.5 11.9
30 bulan 91.3 12.9
36 bulan 95.6 13.9

Sumber: WHO/ NCHS


* Cilok kt web Milna..dalam bahasa indonesia. Ni kes Ardini cinonet sangatla ni...tu yang survey-survey pasal kurang berat badan



Nur Ardini 8 Months!



Ardini sudah genap berusia 8 bulan!! Berat 6.4kg dan tinggi 69cm..tapi BMI turun..dah kena leter sikitla..sebab BMI turun.. dia ni lasak sangat kot, tu yang macam tak mau tembam-tembam. Pastu tidur pun kurang, ikut suka dia je nak tidur ke tak. Papepun harap-harap dia sihatla..

Tuesday, October 11, 2011

Team Building Opis

Buat julung-julung kalinya opisku mengadakan Team Building yang pertama tahun ni. Team Building diadakan di Ilham Resort, Port Dickson selama 3 hari 2 malam. Sebelum citer basi walaupun dah ada bau-bau basi skit meh layan gamba-gamba sepanjang berada di sana.

Ni semua gamba hotel..cantek dekorasi hotel ni. Rumah pun besar. Bilik pun besar. Pendek kata kalau bawak family besar memang sesuai sangatla.

Ni plak pemandangan laut semasa air surut. Waktu amik gamba ni lebih kurang jam 8 pagi. Angin sepoi-sepoi bahasa..nyaman sekali!

Hari pertama..petang punye aktiviti, lukis lembu, buat lubang pada kertas. Kenali diri sendiri..huhu
Malam 1st...bergamba dulu sebelum masuk dewan..memang semua gler meposing, hihii

Hari ke-2, bersama cik Gaithri.


Malam kedua..program berkaroeke ngan BBQ..cun tak? heheh..


Hepinye memasing yekkk...

Hari ketiga menapak ke Rumah Api Tanjung Tuan...gamba ni paling aku suker..cantik!

Sampai gak akhirnya..walaupun menjadi group terakhir sampai, namun sampai gakla..dari tak sampai-sampaikan..Sebab sampai lambat tu adalah kerana aku tertinggal masa gi toilet n pastu rasa bolak-balik nak gi ke taknak..Last-last gi jugak.

Ni dia Rumah Api Tanjugn Tuan dari dekat..Rumah Api tu biasa je la..yang bestnya pemandangan di atasnya tu..cantik sangat. Rasa macam nak panjat lagi je!

Gamba Kumpulan Galene. kumpulan aku la tu..menang..juara masa team building tu..beshhhh..

Monday, October 10, 2011

Selamat Hari Lahir Nur Arisha Ke-3


Selamat Hari Lahir Sayang...Muah!!
Moga dirimu sentiasa dilindungi dan dirahmati Allah sentiasa
Moga berjaya di dunia dan di akhirat..amin.