Thursday, April 28, 2011

Khasiat Herba untuk Wanita

MANJAKANI


Kajian menunjukkan bahawa manjakani adalah kaya dengan tannin, asid tanik, antioksidan, vitamin (terutama vitamin A dan C), kalsium, besi, serat, protein dan karbohidrat. Selain itu ia juga mengandungi unsur-unsur seperti astringen, anti-microbial dan anti-radang. Kandungan taninnya yang tinggi menyebabkan manjakani digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional, terutama untuk penggunaan selepas bersalin bagi mengetatkan rahim dan otot vagina yang mungkin kendur ataupun longgar akibat proses bersalin. Kajian membuktikan bahawa unsur astringen dalam manjakani dapat membantu mengencangkan otot dinding vagina dan mengembalikan keanjalan.

Berikut adalah antara kegunaan manjakani dalam pengubatan:-
• Awet Muda : Antioksidan dalam manjakani boleh melambatkan proses penuaan sel.
• Pencegahan Kencing Manis : Asid galik boleh mencegah kencing manis dan lelah.
• Pencegahan barah payudara dan rahim : Antioksidan dalam manjakani boleh mencegah barah buah dada dan barah rahim.
• Pencegahan bau yang tidak diingini : Oleh kerana manjakani bersifat astringen, ia boleh membasmi bakteria dan kuman yang mengakibatkan bau yang tidak selesa pada faraj.
• Merawat otot-otot di dalam faraj : Tannin yang terdapat di dalam manjakani mempunyai sifat menegangkan semula otot-otot dalam faraj dan menyebabkan faraj menjadi sempit semula.
• Mengawal lendir dan lelehan faraj : Astringen juga mampu menyerap segala lendir dan lelehan pada faraj yang boleh menyebabkan bau yang tidak selesa.
• Membersihkan lelehan haid dan nifas : Astringen juga mampu menyerap lebihan darah haid dan nifas.
• Mengecutkan semula tisu-tisu : Astringen juga mengecutkan semula tisu-tisu di dalam faraj terutamanya selepas bersalin.
• Menegangkan dan mencantikkan kulit : Astringen dalam manjakani boleh mencantikkan kulit dan mencegah jerawat.
• Mata yang sihat : Astringen terbukti dapat memberikan penglihatan yang jelas kerana ia mengecutkan tisu-tisu pada mata.
• Rawatan payudara : Oleh kerana manjakani mempunyai sifat-sifat menegangkan kembali otot-otot, maka amalan meminum minuman bermanjakani dapat memperbaiki payu dara yang telah hilang kekenyalannya.
• Gigi dan tulang : Kalsium dalam manjakani boleh membantu menguatkan gigi dan tulang.
• Mulut : Astringen dalam manjakani mengekalkan kebersihan mulut.
• Kulit kering dan berminyak : Astringen juga dapat mengawal kulit kering dan berminyak.
• Perawatan kronik ulser : Amalan meminum minuman manjakani juga boleh merawat kronik ulser.
• Pelbagai khasiat makanan : Disebabkan manjakani mempunyai serat makanan ia dapat melawaskan pembuangan air besar. Vitamin dan zat galian serta karbohidrat dan protein boleh memupuk kesihatan.



KACIP FATIMAH


Kacip fatimah ialah sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia, dan nama botaninya ialah Labisia pumila. Dalam kegunaan tradisional, kacip fatimah digunakan untuk mengekalkan sistem pembiakan yang baik bagi wanita, untuk mengetatkan dan melincirkan serta meningkatkan fungsi seksual seperti tongkat ali.
Air rebusan kacip fatimah terutama bahagian akarnya diminum untuk tujuan rawatan. Dalam perubatan tradisional masyarakat Melayu, penggunaan kacip fatimah terkenal dalam merawat wanita yang baru lepas bersalin. Selain daripada itu juga, keseluruhan pokok ini juga boleh dijadikan debu dan digunakan untuk rawatan buasir dengan cara menyapu pada bahagian buasir yang keluar. Ia juga digunakan untuk mengubati sakit dalam tulang dan meroyan.


KUNYIT


Beberapa kajian yang telah dibuat menunjukkan kunyit boleh membantu proses penghadaman dan mengurangkan 'gas' atau angi dalam perut. Kunyit yang disapukan dengan minyak jika disapu akan membantu menghaluskan kulit. Kunyit juga boleh digunakan sebagai tonik bila dicampurkan dengan manisan dan minyak bijan. Juga boleh membantu masaalah datang haid bulanan dan juga membantu meningkatkan pengeluaran sel darah merah dan elok digunakan dalam keadaan anemia atau kekurangan darah merah. Kunyit yang dicampurkan air boleh digunakan untuk merawat gatal gatal, kudis, sakit sakit lutut, sendi dan ruam.


HALIA


Biasanya dalam perubatan halia diambil dalam bentuk minuman halia, halia kering, air rebusan halia atau pati halia. Halia dikatakan dapat membantu menghadamkan makanan, menguatkan tenaga batin, menambahkan air mani dan membuang angin yang terdapat di dalam usus kecil dan usus besar. Ubat-ubatan dari halia juga dikatakan boleh mengawal beberapa penyakit seperti deman, batuk, migrin, sakit gigi, sakit tulang, sengugut dan sesak dada. Halia juga bersifat karminatif, stimulant dan pembunuh kuman jika diambil sebagai ubat. Penyelidikan yang dibuat oleh penyelidik Universiti Michigan yang diterbitkan di American Association of Cancer Research menunjukkan bahawa halia mampu membunuh sel barah.
Untuk kegunaan perubatan pula di Asia ia digunakan untuk mengubati colic (angin) dan rheumatik (sakit sendi). Ia juga biasa dijadikan perasa untuk pelbagai jenis teh. Teh dari bunga lawang juga boleh dijadikan ubat batuk. Minyaknya juga boleh mengurangkan gejala muntah dan loya bagi ibu mengandung.


JINTAN MANIS


Jintan manis merupakan sejenis rempah. Nama sains jintan manis adalah Pimpinella anisum.
Jintan manis banyak khasiatnya. Ia dapat melegakan kesakitan dalam badan, melancarkan aliran keluar haid, membanyakkan susu dan membuang gas dalam usus. Ia juga boleh digunakan dalam bentuk serbuk dan disapu di sekeliling mata bagi menguatkan pandangan mata.Selain itu juga,jintan manis ini dapat membuang lemak di pangkal peha dengan cara rebus jintan manis dengan 5 cawan air sehingga mendidih,selepas itu biarkan sejuk.Amalkan meminum air rebusan jintan manis ini pagi dan petang selama empat minggu.


KULIT KAYU MANIS


Kulit kayu manis adalah antara rempah yang biasa digunakan dalam masakan Melayu. Ia mempunyai khasiat yang sangat tinggi dalam pengubatan tradisi beberapa jenis penyakit disamping boleh juga digunakan sebagai pengawet semulajadi. Aromanya dapat merangsang minda termasuk daya kognitif seseorang. Menambahkan rempah kulit kayu manis ke dalam makanan tinggi karbohidrat dapat mengurangkan kesan kandungan gulanya ke atas darah anda dan ini bagus untuk penghidap penyakit kencing manis.
Kulit kayu manis dari segi saintifiknya dikenali dengan nama Cinnamomum zeylanicum dan berasal dari keluarga Lauracea. Ia berfungsi memanas dan mengering, dari itu sesuai diamalkan bagi megubati selesema serta melancarkan pengaliran darah. Ia dikunyah bagi mengeringkan hingus. Amalan membancuh susu yang dicampur dengan sedikit serbuk kulit kayu manis juga berkesan untuk meredakan sakit itu.
Kesannya lebih lembut daripada halia tetapi tindakannya lebih keras. Kedua-dua herba itu seringkali direbus bersama-sama bagi menghasilkan minuman yang melegakan bagi mengatasi masalah lenguh-lenguh badan, terutamanya dibahagian kaki, tangan, lutut dan pinggang berpunca daripada kesejukkan.
Air rebusan kulit kayu manis dan halia juga sesuai diamalkan oleh kaum wanita yang sering mengalami senggugut atau kesakitan dibahagian ari-ari dan kaki. Disamping itu ia juga boleh digunakan untuk berkumur untuk mengubati sakit gusi dan juga menghilangkan masalah pernafasan berbau.
Banyak di kalangan pakar pemakanan membicarakan tentang kulit kayu manis yang dikatakan boleh membantu mengurangkan glukos dalam darah dan kolestrol bagi pengidap diabetes. Beberapa penemuan di Pakistan menunjukkan tahap rendah glukos, triglyceride, kolestrol LDL dan jumlah keseluruhan kolestrol menurun selepas pengambilan selama 40 hari dan terus menurun selepas 20 hari tambahan kemudian. Kajian tersebut membabitkan 60 orang pesakit diabetes jenis 2 dibahagikan dalam 6 kumpulan dengan 10 orang setiap kumpulan. 3 kumpulan mengambil kulit kayu manis jenis cassia dalam bentuk kapsul 1, 3 atau 6 gm sehari. 3 kumpulan lain mengambil kapsul placebo. Kapsul berkenaan diambil 3 kali sehari selepas makan. Kumpulan yang mengambil kulit kayu manis menunjukkan hasil dan disimpulkan pengambilan 1gm kulit kayu manis sehari akan membantu pengidap diabetes jenis 2. Kulit kayu manis juga merupakan pemanas badan. Minyaknya sebagai penawar untuk menghapuskan rasa tidak hadam. Ia merupakan campuran (rempah ratus) yang digunakan dalam resepi masakan hampir tiga suku penduduk dunia.
Ingin menghilangkan parut dikulit. Cubalah kaedah orang lama. Tumbuk lumat kulit kayu manis. Campurkan serbuk ini dengan sedikit air kemudian bancuhkan dengan bedak sejuk. Kemudian sapukan pada tempat yang berparut. Lakukan sekerap mungkin dan lama kelamaan parut tersebut akan beransur hilang. Petua ini juga sesuai untuk menghilangkan bintik-bintik hitam dan jerawat diwajah. Dalam Medical News 09 Apr 2006 dua kajian yang dibentangkan dalam persidangan Experimental Biology 2006 menerangkan lagi kesan manfaat kulit kayu manis sebagai agen anti-radangan dan menyokong kajian awal mengenai kuasa agen anti-oksida dan agen yang boleh mengurangkan kolesterol, triglyceride, dan glukosa dan meningkatkan fungsi insulin.


SUMBER : cedokan sana-sini..


* Info yang amat berguna untuk diamalkan. Tambahan lagi bahan-bahannya amat senang didapati.

3 comments:

eda_ej said...

skali dapat paste hamek ko.. huhuhu.. bagus info ni.. kene take note.. hehhee.. =D

shima said...

haaa..kan best kan! hikhikhik..silala membaca

My Herba Kampung said...

Assalamualaikum wbt,

Kami di Secret Barn ada membekalkan serbuk, herba kering, daun kering dan ekstrak.Lokasi kami di Sg Petani,Kedah.

Jika berminat boleh pm Aimie 0125375003

Berikut List Serbuk Yang Kami Bekalkan :-

1. KUNYIT POWDER
2. BELALAI GAJAH POWDER
3. DAUN BETIK POWDER
4. DAUN LIMAU PURUT POWDER
5. DAUN PANDAN POWDER
6. DURIAN BELANDA ( LEAF ) POWDER
7. HABBATUSSAUDA POWDER
8. HALIA POWDER
9. HEMPEDU BUMI POWDER
10. KACIP FATIMAH POWDER
11. KULIT MANGGIS POWDER
12. DUKUNG ANAK POWDER
13. MANJAKANI POWDER
14. MENGKUDU POWDER
15. MISAI KUCING POWDER
16. MORINGGA POWDER
17. PATAWALI POWDER
18. PEGAGA POWDER
19. PERIA KATAK POWDER
20. RUMPAI LAUT POWDER
21.BROKOLI POWDER
22.CARROT POWDER
23.GARLIC POWDER
24.HALIA POWDER
25.MUSHROOM POWDER
26.PUMPKIN POWDER
27.RADISH POWDER
28.SWEET POTATO POWDER
29.TOMATO POWDER
30.PINEAPPLE POWDER
31.ROSELLE POWDER
32.BANANA POWDER
====================================================
Berikut adalah Senarai Bahan Yang Sudah Siap Dikeringkan:

1. BELALAI GAJAH LEAF + STAMP
2. BELALAI GAJAH LEAF
3. DAUN BETIK
4. DAUN LIMAU PURUT
5. DAUN PANDAN
6. DUKUNG ANAK
7. DURIAN BELANDA (LEAF )
8. GAHARU (LEAF + STAMP)
9. GREEN TEA
10. HABBATUSSAUDA
11. HALIA
12. HEMPEDU BUMI
13.KACIP FATIMAH
14. KADUK (LEAF)
15. KAYU MANIS
16. KESUM
17. KULIT MANGGIS
18. MAHKOTA DEWA
19. MENGKUDU
20. MISAI KUCING ( LEAF + STAMP )
21. MISAI KUCING (LEAF )
22. MURUNGAI
23. NENAS BATU
24. PATAWALI
25. PECAH BELING
26. PEGAGA
27. PERIA KATAK POWDER
28. KAYU SARSI
29. DAUN RERAMA
30. SENDUDUK
31. SERAI
32. SERAPAT
33. SIRIH
34. STEVIA
==============================================
Berikut Adalah List Ektrak Yang Kami Bekalkan:
1. AKAR SERAPAT
2. APRIKOT
3. BADAM
4. BARLI
5. BAWANG PUTIH
6. BELALAI GAJAH
7. BUAH ACAI BERRY
8. BUAH ANGGUR
9. BUAH ANGGUR HITAM
10.BUAH ASAM JAWA
11. BUAH ASAM KEPING
12. BUAH BETIK
13. BUAH DELIMA
14. BUAH DURIAN BELANDA
15. BUAH EPAL HIJAU
16. BUAH EPAL MERAH
17. BUAH MAHAGANI/SKYFRUIT
18. BUAH MULBERRY
19. BUAH NAGA
20. BUAH PERIA KATAK
21. BUAH PRUNE
22. BUAH ROSELLE
23. BUAH STRAWBERRY
24. BUAH TEMBIKAI
25. BUAH TIN
26. BUAH TOMATO
27. BUAH ZAITUN
28. BUNGA AROMATHERAPY
29. BUNGA SAFRON
30. BUNGA TELANG
31. CARROT
32. CEKUR
33. CENGKIH
34. DAUN ASAM KEPING
35. DAUN BETIK
36. DAUN BIDARA
37. DAUN DURIAN BELANDA
38. DAUN GELENGGANG
39. DAUN KARI
40. DAUN MAMBU
41. DAUN MULBERRY
42. DAUN Moringga
43. DAUN RERAMA HIJAU
44. DAUN RERAMA MERAH
45. DAUN TIN
46. GAJAH BERANAK
47. GALAK TUA
48. GINGKO BILOBA
49. GINGSENG
50. GOJI
51. HABBATUS SAUDA
52. HALBA
53. HALBAN
54. HALIA BARA
55. HALIA BENTONG
56. HALIA BIASA
57. HEMPEDU BUMI
58. KACANG GAJUS
59. KACIP FATIMAH
60. KETUMBAR
61. KETUMPANG AIR
62. KISMIS
63. KUCING GALAK
64 .KULIT KAYU MANIS
65. KULIT MANGGIS
66. TEMU KUNYIT
67. KURMA
68. LEMON GRASS
69. LOBATA (PRUERARIA MIRIFICA)
70. MACA
71. MADU
72. MAHKOTA DEWA
73. MANJAKANI
74. MARINE COLLAGEN
75. MAS COTEK
76. MEDANG KEMANGI
77. MENGKUDU
78. MISAI KUCING
79. MIX DIABETES +GOUT
80. MIX MAN HERBS
81. MIX SLIMMING HERBS
82. MIX WOMAN HERBS
83. PECAH BELING
84. PEGAGA
85. RAMUAN GOUT
86. RANCANG BESI
87. RESDUNG
88. RUMPAI LAUT
89. SAMBUNG NYAWA
90. SENNA MAKI
91. SIREH
92. STEVIA
93. SUPER BUTEA
94. TEBU GAJAH
95. TEMU LAWAK
96. TEMU MANGGA
97. TERATAI
98. TONGKAT ALI HITAM
99. TONGKAT ALI KUNING
100. TONGKAT ALI MERAH
101. UBI JAGA
102. BUAH PISANG
103. SEKECUT
104. GARCINIA CAMBOGIA
105. GREEN TEA
106. MANJAKANI (GRED A)
107. MULBERRY DAUN
108. SERAPAT
109. STEVIA GRED
110. TONGKAT ALI KUNING
111. ALOE VERA EXTRACT
112. EPIMEDIUM EXTRACT
113.GUARAN EXTRACT
115 MAQUI BERRY EXTRACT
116 RASPBERRY EXTRACT
117 TRIBULUS EXTRACT
118 TUNJUK LANGIT EXTRACT
119 LEMON JUICE EXTRACT